Warzywny pasztet z płatkami orkiszowymi
SKŁADNIKI
1 ½ cebuli
1 łyżka masła
1 por
4 ziela angielskie
3 owoce jałowca
3 listki laurowe
½ jabłka
2 marchewki
2 pietruszki
¼ selera
270g ugotowanej kaszy jaglanej
3 łyżki sosu sojowego
Czarny pieprz
Sól
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki imbiru
210g cieciorki z puszki
80g orzechów laskowych
50g orzechów nerkowca
80g płatków orkiszowych
2 jajka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulę posiekaną w kostkę, ziele angielskie, owoce jałowca i liście laurowe, całość podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i nadal podsmażamy na niedużym ogniu. Wyciągamy ostrożnie przyprawy. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Całość podsmażamy na niedużym ogniu, do momentu aż jabłko zacznie się rozpadać.
Na patelnię dodajemy startą na średnich oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Doprawiamy warzywa sosem sojowym i smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż włoszczyzna będzie miękka.
Do dużej miski dajemy ugotowaną kaszę jaglaną, przestudzoną włoszczyznę i cieciorkę. Doprawiamy: solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Całość dokładnie blendujemy.
W malakserze miksujemy orzechy nerkowca i orzechy laskowe. Dodajemy je do masy warzywnej i całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby można doprawić. Na koniec wbijamy jajka, dodajemy płatki orkiszowe Ekoprodukt i ponownie dokładnie mieszamy masę.
Pasztet przekładamy do małej keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 1 godzinę.
Upieczony pasztet pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia.
Pasztet smakuje idealnie podany z żurawiną i listkami rukoli.
Jeśli chcemy przygotować pasztet, jako podarunek świąteczny, wystarczy masę upiec w słoiczku wysmarowanym masłem. Następnie 2-3 łyżki konfitury z żurawiny podgrzewamy w rondelku, do momentu aż się rozpuści i przelewamy na wierzch zimnego pasztetu.