Szybka tarta na ciasteczkach owsianych z kakao Eko Produkt
SKŁADNIKI
300g ciasteczek owsianych z kakao Ekoprodukt (3 opakowania)
75g oleju kokosowego Bio
100ml wody
2 łyżeczki agar-agar
2 łyżki syropu z agawy
450g mrożonych truskawek
1 puszka mleka kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasteczka owsiane z kakao Ekoprodukt dokładnie kruszymy, możemy to zrobić za pomocą malaksera lub wrzucamy do woreczka strunowego i rozkruszamy wałkiem.
Następnie okruszki dokładnie mieszamy z olejem kokosowym.
Do formy na tarte, wysypujemy okruszki i mocno ugniatamy na dnie. Formę wstawiamy do lodówki.
Rozmrożone truskawki blendujemy na gładko. W garnuszku zagotowujemy wodę, dodajemy agar-agar i syrop z agawy, dokładnie mieszamy.
Dodajmy zblendowane truskawki, mieszamy wszystko i zagotowujemy mieszając cały czas.
Powstały mus truskawkowy wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pozostawiamy do stężenia i ostygnięcia.
Gdy mus ostygnie możemy ciasto schować do lodówki by zastygł spód z olejem kokosowym.
Na koniec robimy dekorację z mleka kokosowego. Potrzebujemy tylko gęstą część mleka, ubijamy ją na sztywno i wykładamy na ciasto.