Rustykalna tarta z płatkami orkiszowymi

SKŁADNIKI

Ciasto:
240g mąki pszennej
140g zimnego masła
2 żółtka
szczypta soli
50g płatków orkiszowych Ekoprodukt

Farsz:
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
2 cebule
1 duży por
1 duża cukinia
1 łyżka ziół włoskich
120g kremowego serka koziego

Dodatkowo:
rukola
pomidory malinowe
oliwa z oliwek
czarny sezam

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do malaksera dajemy zimne masło, mąkę i sól. Wszystko razem miksujemy do momentu uzyskania okruszków przypominających kruszonkę (jeśli nie posiadamy malaksera możemy rozetrzeć masło z mąką dłońmi). Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Na koniec dodajemy płatki orkiszowe Ekoprodukt i wgniatamy je w ciasto. Kulkę ciasta owijamy w folię i schładzamy w lodówce, w czasie przygotowywania farszu.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i olej. Podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę oraz pora. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w średniej wielkości kostkę cukinię oraz mieszankę ziół włoskich. Podsmażamy wszystko razem, aż cukinia zmięknie. Odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma dużymi kawałkami papieru do pieczenia. Zdejmujemy górny arkusz papieru. Na środek ciasta nakładamy przestudzony farsz, na wierzch serek kozi. Brzegi ciasta zawijamy do środka. Delikatnie przekładamy tartę (razem z papierem do pieczenia) na płaską blaszkę do pieczenia. Tartę pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.

Upieczoną tartę posypujemy czarnym sezamem. Podajemy z rukolą i pomidorami skropionymi oliwą z oliwek.

UŻYTE PRODUKTY