Placki batatowo – dyniowe

SKŁADNIKI

400g startych batatów (1 szt)
450g dyni hokkaido (1/2 średniej wielkości)
½ dużej cebuli
1 duży ząbek czosnku
Sól
5 jajek
150g jogurtu greckiego
Pieprz czarny
Granulowany czosnek
Gałka muszkatołowa
80g mąki kukurydzianej
30g amarantusa ekspandowanego EP

dodatkowo:
olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Batata obieramy, dynię przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Warzywa ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do startych warzyw. Dorzucamy pozostałe składniki: jajka, jogurt grecki, granulowany czosnek, gałkę muszkatołową, mąkę kukurydzianą i amarantus ekspandowany Ekoprodukt. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy tłuszcz będzie już gorący nakładamy partiami masę, formując łyżką kształt placka. Placki smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Placki możemy podać z serkiem ricotta, figami i świeżą bazylią.

UŻYTE PRODUKTY