Pieczone pączki
SKŁADNIKI
Ciasto:
130ml mleka owsianego
275g mąki pszennej
100g mąki owsianej
60g mielonych migdałów
5g miodu
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
10g drożdży instant
3 jajka
120g oleju kokosowego
Nadzienie:
100g daktyli
2 batony kokosowe z ziarnem kakaowca Ekoprodukt
½ banana
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżka kakao
Dodatkowo:
1 żółtko + 1 łyżka mleka owsianego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do dużej miski wsypujemy mąki, mielone migdały, dodajemy ciepłe mleko owsiane, cukier waniliowy, miód, drożdże, jajka i rozpuszczony ostudzony olej kokosowy. Wyrabiamy ciasto. Przekładamy do natłuszczonej dużej miski, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Daktyle zalewamy 150ml wrzątku i odstawiamy na 15 minut. Odlewamy wodę i dodajemy batony kokosowe z ziarnem kakaowca Ekoprodukt, banana, sok z cytryny i kakao. Całość blendujemy na gładki krem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrabiamy. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm i wykrawamy kółka o średnicy około 7cm. Na każdy krążek nakładamy ½ łyżeczki kremu z batonikami Ekoprodukt. Sklejamy brzegi ciasta i formujemy okrągłego pączka. Każdą kulkę układamy na papilotce do pieczenia babeczek i pozostawiamy do podrośnięcia około 30 min. Przed pieczeniem każdego pączka smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem owsianym.
Pączki pieczemy w temperaturze 175 stopni około 15 minut. Upieczone studzimy na kratce. Pączki możemy polukrować i posypać suszonymi płatkami róży.