Jabłka z kruszonką na ciasteczka amarantusowych Eko produkt.

SKŁADNIKI

5 ciasteczek amarantusowych z kokosem Ekoprodukt
2 duże jabłka
½ łyżeczki cynamonu
około 6 daktyli (eko – nie siarkowanych)2 łyżki soku z cytryny

kruszonka :
40g musli amarantusowego z malinami Ekoprodukt
25g płatków orkiszowych Ekoprodukt
50g miodu
55g oleju kokosowego
10g mąki gryczanej

dodatkowo:
olej kokosowy do posmarowania słoików

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

         Słoiki smarujemy olejem kokosowym. Na dno każdego wkładamy jedno ciastko amarantusowe z kokosem.

         Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do nich cynamon, sok z cytryny i posiekane daktyle.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i łyżką przekładamy do słoiczków.

         Przygotowujemy kruszonkę: do miski dajemy wszystkie składniki : musli z amarantusem i malinami, płatki orkiszowe, miód, olej kokosowy i mąkę gryczaną.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy najlepiej ręką. Przekładamy kruszonkę na jabłka i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 min.

         Wykładamy upieczony deser i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy np. z łyżką gęstego jogurtu greckiego.

*do przygotowania deseru użyliśmy słoików o średnicy 8 cm i wysokości 6,5 cm.
* do wysmarowania słoików olejem kokosowym najlepiej użyć pędzelka.

UŻYTE PRODUKTY