Gryczanka
SKŁADNIKI
130g kaszy gryczanej niepalonej
300ml mleka kokosowego
120 ml wody
50g daktyli
2 łyżki ciemnego kakao
1 duża łyżka masła orzechowego (bez soli i cukru)
Granola podwójnie gryczana z migdałami i orzechami nerkowca Ekoprodukt
2 małe banany
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przepłukujemy kaszę i dajemy do rondelka razem z mlekiem kokosowym i wodą. Dodajemy posiekane daktyle i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu. Gdy kasza zacznie wrzeć zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod częściowym przykryciem przez 11 minut. Po tym czasie kaszę odstawiamy z ognia, dodajemy kakao i masło orzechowe, całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na około 5 minut.
Kaszę nakładamy do miseczek, dosypujemy granolę podwójnie gryczaną Ekoprodukt i pokrojone w plasterki banany.