Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

SKŁADNIKI

Ciasto:
250 ml mleka
100g masła
500g mąki owsianej
4 żółtka
100g cukru trzcinowego
7g suchych drożdży
szczypta soli
100g płatków orkiszowych Ekoprodukt
1 białko
1kg śliwek węgierek

Kruszonka:
40g masła
40g mąki owsianej
20g cukru trzcinowego
75g granoli podwójnie gryczanej z migdałami i orzechami nerkowca
cynamon

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mleko podgrzewamy, a masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, drożdże, szczyptę soli. Dodajemy żółtka, ciepłe mleko i przestudzone stopione masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie się odrywać samo od ręki (najlepiej wyrobić ciasto mikserem z końcówką „hak”). Do wyrobionego ciasta wsypujemy płatki orkiszowe i wgniatamy je w ciasto. Całość przekładamy do wysmarowanej tłuszczem dużej miski i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej prostokątnej formy. Za pomocą szpatułki rozkładamy ciasto w blaszce. Wierzch ciasta smarujemy białkiem jajka i układamy połówki umytych i wydrylowanych śliwek. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na czas przygotowania kruszonki.

W średniej wielkości rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier, mąkę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy granolę podwójnie gryczaną z migdałami i orzechami nerkowca, ponownie wszystko mieszamy.

Ciasto posypujemy kruszonką i cynamonem. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez 45 minut. Upieczone ciasto pozostawimy do przestygnięcia.

UŻYTE PRODUKTY