Tarta z musli
SKŁADNIKI
140g musli z amarantusem i malinami
120g daktyli bio
2 łyżki oleju kokosowego
400g jogurtu greckiego
2 garstki malin
2 garstki borówek
2-3 łyżki miodu
garść słonecznika
2 łyżki miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Daktyle wrzucamy do kubka i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy do rozmięknięcia na około 20 min. Po tym czasie daktyle odcedzamy i blendujemy na gładką pastę. Do miski wsypujemy musli z amarantusem i malinami, dodajemy pastę z daktyli i olej kokosowy. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Formę na tarte dokładnie wyklejamy nasza mieszanką z musli i wstawiamy na koło 1 godz. do lodówki.
W między czasie na suchej patelni podprażamy kilka minut pestki słonecznika. Gdy zaczną bardzo delikatnie się przyrumieniać dodajemy 2 łyżki miodu. Dokładnie mieszamy i wysypujemy na pergamin do ostygnięcia.
Na schłodzony spód wykładamy jogurt oraz owoce. Całość polewamy miodem i posypujemy karmelizowanymi pestkami słonecznika.