Sernik na zimno

SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasteczek owsianych z chia Ekoprodukt
850g sera twarogowego półtłustego
170ml śmietanki 30%
55g cukru trzcinowego
10g cukru z wanilią
2 listki żelatyny
150ml mleka
2 batoniki kokosowe z czarną porzeczką Ekoprodukt

Dodatkowo:
1 batonik kokosowy z czarną porzeczką Ekoprodukt
ulubione świeże owoce do dekoracji np. figi i jeżyny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wykładamy okrągłą formę papierem do pieczenia. Na dnie układamy ciasteczka owsiane z chia Ekoprodukt. Listki żelatyny wkładamy na około 7 minut do zimnej wody do namoczenia. Do misy malaksera dajemy ser, śmietankę, cukier trzcinowy i cukier z wanilią. Całość bardzo dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy odciśnięte listki żelatyny i mieszamy, aż się rozpuści. Do ostudzonego mleka z żelatyną dodajemy 2 łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy. Ponownie dodajemy 2 łyżki masy serowej i mieszamy. Tak powstałą masę z żelatyną dodajemy do reszty sera i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę batoniki kokosowe z czarną porzeczką Ekoprodukt i wszystko delikatnie mieszamy.
Masę serową wylewamy na ciastka 3 zboża, wygładzamy i wstawiamy na około 4 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc).

Wyjmujemy ciasto z lodówki, delikatnie okrawamy nożem brzegi i wyjmujemy z formy. Na górze układamy owoce i pokrojony w cienkie plasterki batonik kokosowy z czarną porzeczką.

UŻYTE PRODUKTY