Sernik na spodzie z ciasteczek owsianych

SKŁADNIKI

Spód:
3 opakowania ciasteczek owsianych Ekoprodukt 270g
70g masła

Masa serowa:
250g sera twarogowego tłustego
250g sera twarogowego półtłustego
250g sera mascarpone
140g cukru trzcinowego
1 jajko całe
5 żółtek
4 białka
Szczypta soli
1 ½ łyżeczki cukru z wnilią
60ml śmietanki 30%
40g mąki ziemniaczanej

Polewa:
90g białej czekolady
35g śmietanki 30%

Do dekoracji:
2 gałązki rozmarynu
Kilka owoców żurawiny
Cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasteczka owsiane z kakao Ekoprodukt miksujemy w malakserze na drobne okruszki. Dodajemy do nich roztopione masło i bardzo dokładnie mieszamy. Mieszanką ciasteczek i masła wypełniamy okrągłą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka bardzo mocno dogniatamy do dna.

Do malaksera dajemy składniki na masę serową: ser tłusty i półtłusty, mascarpone, cukier trzcinowy, 1 jajko, 5 żółtek, 1 ½ łyżeczki cukru z wanilią, śmietankę 30% i mąkę ziemniaczaną. Wszystko ze sobą bardzo dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Białka ubijamy ze szczypta soli. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie łączymy. Tak przygotowaną masę serowa nalewamy na wcześniej przygotowany spód.
Sernik pieczemy w temperaturze 175 stopni 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy 50 min. Po tym czasie podpiekamy sernik jeszcze 10 minut w temperaturze 155 stopni.

Przygotowanie polewy: do garnuszka dajemy białą czekoladę oraz śmietankę. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu aż czekolada się rozpuści. Polewamy ostudzony sernik.

UŻYTE PRODUKTY