Gwiazda makowa z płatkami orkiszowymi

SKŁADNIKI

80g masła
200ml mleka owsianego
50g cukru trzcinowego
500g mąki
7g drożdży instant
1 jajko
2 żółtka
Szczypta soli
Około 600g masy makowej z bakaliami
Około 60g płatków orkiszowych Ekoprodukt

Dodatkowo:
1 żółtko+1 łyżka mleka owsianego

Lukier:
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, roztopione masło, cukier trzcinowy, jajko, żółtka, drożdże instant i szczyptę soli. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, następnie wyrabiamy gładkie ciasto (ciasto możemy również wyrobić mikserem w końcówką hak).
Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem dużej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 40-60 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z części wałkujemy na okrągły placek średnicy około 30cm.
3 placki smarujemy kolejno masa makową i posypujemy płatkami orkiszowymi Ekoprodukt. Układamy placki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jeden na drugim przykrywając ostatnim bez masy makowej. Ciasto nacinamy (wszystkie warstwy), dzieląc je na 16 części nie docinając do samego środka. Zwijamy kawałki po 2 sąsiadujące naraz okręcając je w przeciwnym kierunku dwukrotnie. Brzegi sklejamy ze sobą. Czynność powtarzamy aż zwinięte zostaną wszystkie z 16 kawałków ciasta. Ciasto dokładnie smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem owsianym. Gwiazdkę pieczemy około 25 minut w temperaturze 175 stopni.

Zimne ciasto możemy polać odrobiną lukru (rozmieszany dokładnie cukier puder z sokiem z pomarańczy).

UŻYTE PRODUKTY