Ciasteczka amarantusowe z musem truskawkowym

SKŁADNIKI

2-3 opakowania ciasteczek amarantusowych z kokosem Ekoprodukt
500g truskawek
40g cukru trzcinowego
sok z ½ cytryny
1 galaretka truskawkowa
270g śmietanki 30%
100g serka mascarpone

dodatkowo:
owoce do dekoracji
Jaglanka z truskawkami i rabarbarem do posypania deseru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i dokładnie blendujemy na gładki mus. Całość przelewamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny i cukier. Podgrzewamy na niedużym ogniu, aż cukier się rozpuści. Do bardzo gorącego musu dosypujemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści (nie zagotowujemy). Odstawiamy mus do ostygnięcia. Śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na pół sztywno. Dodajemy mascarpone i znów ubijamy na najmniejszych obrotach miksera, do momentu aż serek połączy się ze śmietaną w jednolity krem. Dolewamy zimny mus truskawkowy i ponownie mieszamy na małych obrotach miksera.
Ciasteczka układamy na dnie szklanki i zalewamy musem truskawkowym. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby deser stężał. Inna opcja to mus nalewamy do sylikonowych foremek, na wierzch układamy ciasteczka amarantusowe i schładzamy kilka godzin w lodówce. (Jeśli deser będzie trudno wychodził z foremki, można zanurzyć foremkę na kilka sekund w gorącej wodzie). Deser ozdabiamy świeżymi owocami, możemy posypać jaglanką z truskawkami i rabarbarem.

UŻYTE PRODUKTY