Babeczki czekoladowe
SKŁADNIKI
200g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g kakao
Szczypta soli
70g musli z amarantusem i malinami Eko produkt
130g masła
120g cukru trzcinowego
200g jogurtu greckiego
4 jajka
2 łyżki masła orzechowego
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
Pszenica z miodem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowujemy 2 miski. W pierwszej mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, soda, proszek do pieczenia, kakao, sól, musli z amarantusem i malinami), a w drugiej mokre składniki (rozpuszczone chłodne masło, jogurt, jajka i cukier trzcinowy) i cukier.
Do suchych składników dolewamy mokre i wszystko ze sobą mieszamy za pomocą rózgi tylko do połączenia składników. Ciasto nakładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (góra-dół). Upieczone babeczki wykładamy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie polewy-kremu
Do miseczki dajemy masło orzechowe, syrop klonowy oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, do uzyskania jednolitej masy.
Krem nakładamy na babeczki, dodatkowo każdą posypujemy Pszenicą z miodem.