Bułeczki śniadaniowe orkiszowe z płatkami orkiszowymi Eko produkt

SKŁADNIKI

450g mąki orkiszowej ekologicznej pełnoziarnistej (typ 1850)

1 opakowanie drożdży instant (7g)
1 ½ łyżeczki soli (około 7g)
1 łyżka cukru trzcinowego (około 13g)
160g mleka owsianego
100g wody
1 jajko (0)
20g oliwy z oliwek
70g płatków orkiszowych Ekoprodukt

dodatkowo:
około 15g płatków orkiszowych Ekoprodukt do posypania bułeczek
1 jajko + 2 łyżki mleka owsianego do posmarowania bułek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W garnuszku podgrzewamy mleko i wodę. Do dużej miski wsypujemy mąkę orkiszową, drożdże, cukier, sól, wbijamy jajko i wlewamy ciepłe mleko z wodą i oliwę z oliwek. Zagniatamy gładkie ciasto, możemy do tego użyć miksera z końcówką „hak” . Gdy ciasto będzie już gładkie i sprężyste dosypujemy płatki orkiszowe Ekoprodukt i wgniatamy je w ciasto.

Dużą miskę smarujemy oliwą z oliwek i przekładamy do niej ciasto. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Gdy ciasto wyrośnie możemy się zabrać za formowanie bułeczek. Od całości odrywamy podobnej wielkości kawałki ciasta, chwilkę ugniatamy, formujemy kulę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do podrośnięcia na około 30 min.

Gdy bułeczki podrosną smarujemy je rozmąconym jajkiem z mlekiem  i posypujemy płatkami orkiszowymi.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni (góra-dół) i pieczemy około 20 minut.

Upieczone bułeczki studzimy na kratce. Zjadamy jeszcze ciepłe z domowymi pastami i świeżymi warzywami.

UŻYTE PRODUKTY