O NAS

twórca marki Ekoprodukt Marek Kubara

Jesteśmy z Wami od 1993 roku i bardzo nas to cieszy! Cieszy też, że dzięki rosnącej liczbie miłośników naszych wyrobów rozwijamy skrzydła i wprowadzamy nowe, ekologiczne produkty.

Od momentu założenia naszej rodzinnej firmy wiele się zmieniło, ale nadal osobiście opracowujemy receptury, wybieramy dostawców, a później sami na sobie i naszych najbliższych testujemy nowe produkty. Dlatego też pod każdym z nich możemy podpisać się swoim nazwiskiem.

Wszystkie wyroby bazują na autorskich recepturach i rzemieślniczej produkcji. Tworzymy je z najwyższej jakości ekologicznych składników, dostarczanych często przez lokalnych, rodzimych dostawców takich jak podkarpacka pasieka, czy młyn wodny z Podlasia.

Produkcja ekologiczna to duże wyzwanie – droższe składniki, ograniczona liczba rolników dostarczających certyfikowane wyroby, stała kontrola procesu produkcyjnego, ale wiemy że ma to sens. Wiemy, że wybierając żywność ekologiczną wpływamy na nasze zdrowie i stan środowiska naturalnego.

Dlatego też zamiast chemii, polepszaczy i sztucznych barwników wkładamy w nasze produkty dużo serca, pasji i miłości do natury. Sądzimy, że właśnie to sprawia, że wybieracie nas od tylu lat. Bardzo Wam za to dziękujemy!

DLACZEGO EKO?

Zdrowiej

Eliminując z naszej diety pestycydy, konserwanty, hormony i inne szkodliwe substancje, zmniejszamy ryzyko chorób cywilizacyjnych – nowotworów i alergii. Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska uznaje za potencjalnie rakotwórcze około 60% herbicydów (czyli pestycydów do zwalczania chwastów), 90% środków grzybobójczych oraz 30% środków owadobójczych. Wielu naukowców uważa, że gwałtowny przyrost zachorowań na nowotwory i alergii w ostatnim czasie jest powiązany z masowym stosowaniem pestycydów w rolnictwie konwencjonalnym.

Lepiej dla środowiska naturalnego

Rolnictwo ekologiczne jest przyjazne dla środowiska. Nie zanieczyszcza powietrza i wody, nie doprowadza do erozji gleby, sprzyjają zachowaniu różnorodności biologicznej środowiska, która jest niezbędna do życia. Pestycydy wykorzystywane nagminnie w rolnictwie konwencjonalnym zanieczyszczają źródła wody, zatruwają pszczoły czy doprowadzają do erozji gleby.

Dla dobra zwierząt

W ekologicznej hodowli, zwierzęta hodowane w dobrych warunkach fitosanitarnych, mają zapewniony dostęp do wybiegów i pastwisk. Karmione są zgodnie z ich naturalnymi potrzebami tylko produktami roślinnymi, ekologiczną karmą, bez dodatków syntetycznych i preparatów genetycznie modyfikowanych. W hodowli obowiązuje zakaz stosowania hormonów i sztucznych środków wzrostu.

Bardziej wartościowo

Rolnictwo ekologiczne jest przyjazne dla środowiska. Nie zanieczyszcza powietrza i wody, nie doprowadza do erozji gleby, sprzyjają zachowaniu różnorodności biologicznej środowiska, która jest niezbędna do życia. Pestycydy wykorzystywane nagminnie w rolnictwie konwencjonalnym zanieczyszczają źródła wody, zatruwają pszczoły czy doprowadzają do erozji gleby.

Bez GMO

Rolnictwo ekologiczne zabrania stosowania organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO).

RZEMIEŚLNICZA PRODUKCJA

Czy wiecie że wyroby marki Ekoprodukt, które trafiają do Was to efekt czasochłonnej, precyzyjnej, rzemieślniczej pracy? Nasze autorskie receptury to nie droga na skróty, lecz dbałość o każdy szczegół.

Precyzyjnie odważamy i dobieramy ekologiczne składniki, polewamy ziarna zbóż złocistym miodem z podkarpackiej pasieki, czy ręcznie układamy ciasto do foremek. Wszystko po to, by zachować wyjątkowy smak i najwyższą jakość produktów.

Znamy każdy produkt od ziarenka. Wiemy skąd do nas przychodzą składniki (a często osobiście znamy rolnika, który nam je dostarcza) i osobiście dbamy o każdy etap produkcji i pakowania wyrobów. Wszystko to odbywa się w rodzinnej firmie, w której wierzymy w to, że prawdziwy, naturalny smak wymaga czasu i serca.